onsdag 11. november 2009

Hasj på apoteket


(Jeg kopierte inn artikkelen her for å virke som at jeg har en travel blogg og god skriveånd.)

En av landets fremste rusforskere har gjort helomvending i cannabis-debatten.

- Det er jo litt pinlig å ta feil, men jeg syns jo jeg bør innrømme det, sier Willy Pedersen, professor ved Sosiologisk institutt ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Willy Pedersen, som har forsket på rusfeltet i over 25 år, offentliggjorde sin helomvending i synet på kriminalisering av cannabis i en artikkel i Morgenbladet nylig. I artikkelen skriver han at han betraktet jusprofessor Johs. Andenæs og kriminologiprofessor Nils Christie som «naive» da de argumenterte for legalisering av cannabis for 15 år siden.

- Hva slags reaksjoner har du fått etter at du snudde?

- Jeg har fått noen spørsmål om hvorvidt det var nødvendig å si det så høyt. Men ellers har det vært overraskende stille - jeg har fått lite motstand. Det er et fravær av reaksjoner, så det er mer som om man ties i hjel, sier Pedersen.

- Mindre farlig
Willy Pedersen mener at «alkohol og tobakk er svært farlig», mens «cannabis nok er litt mindre farlig enn vi har trodd». I Storbritannia gikk statsminister Gordon Brown tirsdag ut med støtte til innenriksminister Alan Johnsen som ga professor David Nutt sparken som styreleder for Advisory Committee on the Misuse of Drugs (ACMD) . Bakgrunnen for konflikten er at vitenskapsmannen Nutt har argumentert mot den britiske oppgraderingen av cannabisens farlighetsstatus fra C til B på landets forbudsliste.

I en artikkel i tidsskriftet Lancet i 2007 lanserte Nutt og medforfattere en skala for å vurdere rusmidlers farlighetsgrad. Der havnet heroin og kokain på toppen av listen, nedover listen, i fallende farlighetsgrad, finner man alkohol, tobakk, cannabis, LSD, ecstacy og til sist khat.

- Hvorfor er det så kontroversielt at forskere dokumenterer at alkohol og tobakk er farligere enn cannabis?

- Cannabis kom inn som noe nytt her til lands for 40 år siden. Det var forbundet med hippietid og opprør. Det var noe fremmed, uønsket og farlig. Og så er det det at det er kriminalisert, selvfølgelig. Cannabis som rusmiddel er blitt plassert et annet sted alkohol og tobakk, sier Pedersen.

- Stor, svart sektor
Pedersen sier at det er flere grunner til at han har snudd i cannabisspørsmålet.

- En grunn var at internasjonale forskere jeg har respekt for snakket om cannabis på en helt annen måte enn det man gjør i Norge. For det andre så har jeg igjennom min egen forskning sett hvordan mennesker blir eksponert for destruktiv kriminalitet. Cannabisomsetningen er en stor, svart sektor med mange tunge kriminelle aktører på toppen. Det er en større økonomi enn den man ser for kokain, amfetamin og heroin. Sektoren er svær og farlig, og ikke ulik den sektoren som oppstod under forbudstiden for alkohol. Slik som det er i dag kan unge mennesker som bruker cannabis også eksponert for farligere stoffer og kriminalitet gjennom dette miljøet. De sosiale skadevirkningen av forbudet er store, sier Pedersen.

- Ikke rasjonelt
I sin forskning har Pedersen truffet norske multippel sklerose-pasienter som høyst ufrivillig må pleie omgang med gjengkriminelle - for å få medisin i form av cannabis.

- Jeg har intervjuet mange som bruker det av medisinske grunner. Noen MS-pasienter får langt bedre effekt av cannabis enn det de har opplevd å få med andre medisiner. Men Helsedirektoratet klarer ikke å forholde seg rasjonelt til det. Jeg husker en MS-pasient fra en liten by. Han syns det var forferdelig å ha kontakt med gjengkriminelle for å kjøpe cannabis, sier Pedersen.

Et argument mot bruk av cannabis, er at det kan utløse psykisk sykdom - som schizofreni. Men ifølge Pedersen er så viser ny forskning at sjansene for at cannabisbruk skal utløse psykisk sykdom antakelig er noe mindre enn man tidligere antok.

- Jeg har foreslått at en på lengre sikt skal legalisere cannabis slik at man kan kjøpe det på apoteket. Der hører også sigarettene hjemme. Når ungdommene står der i kø med folk som skal ha røykeplaster, så er det jo ikke så veldig kult. Jeg tror ikke slik legalisering vil føre til at forbruket av cannabis vil øke, sier Pedersen.


(http://www.nettavisen.no/nyheter/article2749087.ece)


Hva er din mening om legalisering av cannabis?

Jeg er 100% for legalisering. Den eneste grunnen det ikke har blitt legalisert enda er fordi folk er gammeldags, naive og redde for nye ting.

Om det hadde vært lov å produsere og bruke hemp hadde det vært mer miljøvennelig og billigere. Hemp kan blant annet brukes til papir, tekstil, plastikk, mat og drivstoff. I tillegg som det står i artikkelen, er cannabis mindre skadelig av alkohol. INGEN har noen gang falt død om av for mye bruk av cannabis. Det går bare ikke. Men alkohol derimot, som store deler av verden utnytter seg av hver dag - dør folk av støtt og stadig. Du kjenner antageligvis til noen som har vært påvirket negativt av alkohol, blitt avhengig av alkohol eller dødd av alkohol.

Cannabis derimot - om du skulle forsøke å ta overdose cannabis, måtte du ha røyka eller spist over 5kg. Med tanke på at folk som røyker det kun bruker omtrent 1-5g som oppnår en god rus, er 5kg umulig. Før du har røyka bort den første kiloen er du allerede så fjern at du antageligvis ikke skjønner hva du dreiv med for det første.

Grunnene staten og motstanderne har er at man kan få psykiske problemer (psykose) eller bli så sløv og giddalaus at du ikke funker i et samfunn.

La oss da se på alkohol igjen... Av alkohol skader du leveren og hjernen din. Du har antageligvis møtt på en alkoholiker en eller flere ganger. Ser det ut som at de fungerer i et samfunn?

Sjangsen for at du skal gå inn i psykose etter noen få drag med cannabis-røyk er like stor som sjangsen for å bli alkoholiker etter et glass med øl. Sjangsen er så liten at det er deprimerende å tenke på hvor mange det er som ser på dette som en STOR fare ved cannabis.

Tenk også på hippiene. Så godt som alle som levde under hippie-tiden og så seg selv som en hippie røyket cannabis. Var disse voldelige folk? Hevngjerrige folk? Nei, de var fredelige folk som sto for fred, pasifisme og respekt.

Tenk så på hvordan folk blir under påvirkning av alkohol. Om du har drikki flere enn en gang i livet, har du garantert møtt på noen som har blitt voldelig under påvirkningen. Under påvirkning av alkohol mister folk dømmekraften i større grad, sinne og aggresive følelser kommer veldig lett fram for noen (spesielt av det maskuline kjønn).

Hva foretrekker du da... En haug med sinte menn som slår på hverandre, lukter spy og vagler rundt i gata og kjefter på folk - eller derimot - en fredfull person som sitter sløvt og slapper av, smiler og ler av det meste og er i grunn veldig glad i alt og alle.

Hva syns du høres best ut?

Etter min mening er det et underverk at alkohol fremdeles er lovlig, og cannabis ulovlig. Det er absolutt INGEN fornuftig grunn til at cannabis skal være ulovlig.

At det er et gateway-drug? -> Om det hadde vært solgt på autoriserte steder hadde det ikke vært den "fristende" muligheten til å spørre dealeren din, som også selger andre farligere narkotiske stoffer, om å prøve noe annet.

At det er helsefarlig? -> Det har jeg motargumentert allerede, og om du ikke tror meg kan du søke det opp selv.

At det er et narkotikum? -> Det er mindre farlig enn alkohol, tobakk og snus. Tobakk og snus gir deg heller ikke en positiv følelse - LIKEVEL er cannabis mindre farlig. Cannabis røyken er riktig nok farligere enn tobakkrøyken, men generelt er det mindre skadelig.

At man kan bli avhengig? -> Det er INGEN stoffer i cannabis som gjør det avhengig (i motsetning til nikotin). Det eneste du kan bli avhengig av er følelsen. Det er mye lettere å bli kvitt en emosjonell avhengighet enn en fysisk avhengighet.


Har du noen argumenter MOT cannabis nå?

Hadde du det før du leste detta?

Hva er din mening om cannabis?

2 kommentarer:

Anonym sa...

1. Har ingen argumenter MOT cannabis.
2. Hadde ingen før jeg leste.
3. Cannabis burde genmanipuleres til norsk gran.

Anonym sa...

I want not concur on it. I regard as nice post. Expressly the appellation attracted me to read the sound story.

Related Posts with Thumbnails